Bihar CET-B.Ed Exam Question Paper Solutions & Analysis

Full Solution and Analysis of Question Paper for Bihar CET-B.Ed Exam held on 22 Sep 2020

Lalit Narayan Mithila University (LNMU) organized Combined Entrance Test for Bachelor of Education (CET-B.Ed). We present here Bihar CET-B.Ed Exam Question Paper Solutions & Analysis in detail that can be useful for the aspirants.

Overview of Bihar CET-B.Ed Exam Question Paper

The examination was conducted for 120 marks and duration of 2 hours. The CET-B.Ed examination was conducted in order to seek admission in 02 years program course of Bachelor of Education (B.Ed) by Regular/Distance Mode in the Academic Session of 2020-22 in the colleges affiliated by LNMU.

The examination was conducted on OMR sheets and the duration of the examination was of 02 hours. There were a total of 5 sections including Logical & Analytical Reasoning, General English Comprehension, General Hindi, General Awareness, and Teaching Aptitude. The OMR Response Sheet and the Answer Key has been uploaded on LNMU Official Website for the exam held on 22nd September 2020.

Full Solution and Analysis of Question Paper for Bihar CET-B.Ed Exam

Here in this article we will give you the Examination Answer Key, detailed analysis and solution of the Examination Paper. So, candidates go through the full article to get the analysis of the paper and correction of mistakes which has been occurred in the examination. We are giving you Section-Wise Answers, so that it would be easy for you to count your mistakes. The candidates are also requested to note down the hint points in every section, so that it would be long-lasting in further examinations.

Here are the answers of related sections. The sections may vary because there were more than 2 sets in the examination. The candidates are requested to take a note of each question from each section, and then tally your answers.

Complete Solution to Question Paper Bihar CET-B.Ed Exam

Section I: General Knowledge (Bihar CET-B.Ed Exam)

  1. In which year, the first battle of Panipat fought?
  1. 1626
  2. 1526
  3. 1520
  4. 1532

Answer: Option B
Hint: First Battle of Panipat – 21 April 1526 between Babur & Ibrahim Lodhi.

2. Where Mahavir was born?

  1. Kashi
  2. Kapilvastu
  3. Kundgram
  4. Vaishali

Answer: Option C
Hint: Mahavir was born in Kundpur and Kalpa Sutra uses the name Kundagram, presently located in Bihar.

3. Who started “Din-e-Ilahi”?

  1. Aurangzeb
  2. Babar
  3. Jahangir
  4. Akbar

Answer: Option D
Hint: Din-i-elahi was introduced by Mughal Emperor Akbar that was based on Monotheism i.e. believing in one God.

4. “Tomb of Humayun” is located in?

  1. Delhi
  2. Ajmer
  3. Agra
  4. Lahore

Answer: Option A

5. Which one of the following is first Veda?

  1. Rigveda
  2. Samveda
  3. Yajurveda
  4. Atharvaveda

Answer: Option A
Hint: Rigveda is considered to be the first Veda in the history of religious scriptures.

6. Birsa Munda is related to which state?

  1. West Bengal
  2. Odisha
  3. Jharkhand
  4. Bihar

Answer: Option C
Hint: Birsa Munda was the young tribal leader and freedom fighter belongs from West Bengal Presidency now in Jharkhand.

7. In which year Indian National Congress (INC) was found?

  1. 1884
  2. 1880
  3. 1890
  4. 1885

Answer: Option D
Hint: Indian National Congress was found in the year 1885 by A.O. Hume.

8. Who wrote “Geetanjali”?

  1. M.K. Gandhi
  2. Mahadevi
  3. R.N. Tagore
  4. Sri Aurobindo

Answer: Option C
Hint: Geetanjali was written by the famous writer and the poet Rabindranath Tagore.

9. Who initiated “Champaran Movement”?

  1. Rajendra Prasad
  2. Gokhale
  3. M.K. Gandhi
  4. M.M. Malviya

Answer: Option C
Hint: Champaran Movement was the Satyagrah Movement led by Mohan Das Karamchand Gandhi.

10. Who is the CM of Bihar?

  1. Nitish Kr.
  2. Sushil Modi
  3. Arjun Munda
  4. Lalu Yadav

Answer: Option A

11. “Kosi River” is in which state?

  1. Bihar
  2. UP
  3. MP
  4. Punjab

Answer: Option A

12. Who is known as the father of computer?

  1. Newman
  2. Hollerith
  3. Pascal
  4. Charles Babbage

Answer: Option D

13. Which city is known as pink city?

  1. Ahmadabad
  2. Chandigarh
  3. Jaipur
  4. Bhopal

Answer: Option C

14. What is the capital of Mizoram?

  1. Aizol
  2. Gangtok
  3. Imphal
  4. Guwahati

Answer: Option A
Hint: Aizol/Aizwal is the capital of Mizoram.

15. Who is the CM of Delhi?

  1. Nadda
  2. Rajnath
  3. Arvind Kejriwal
  4. Manoj Tiwari

Answer: Option C
Hint: Arvind Kejriwal is the present Chief Minister of Delhi.

16. What is the capital of Nepal?

  1. Pokhra
  2. Kathmandu
  3. Mithila
  4. Janakpuri

Answer: Option B

17. Myopia: Eye : : Meningitis: ?

  1. Brain
  2. Kidney
  3. Liver
  4. Lungs

Answer: Option A
Hint: Myopia is the nearsightedness in eye and meningitis is the swelling/inflammation in brain.

18. India : Rupee : : Bangladesh : ?

  1. Leera
  2. Taka
  3. Frenk
  4. Dollar

Answer: Option B
Hint: The currency used in Bangladesh is Taka.

19. In which city is Taj Mahal located?

  • Agra
  • Ranchi
  • Rajgir
  • Lucknow

Answer: Agra
Hint: The seventh Wonders of the World “The Taj Mahal” is located in Agra- Uttar Pradesh.

20. Patna is located on the bank of which river?

  1. Kosi
  2. Gandak
  3. Ganga
  4. Ghaghra

Answer: Option C

21. Which is the part of the Earth?

  1. Lithosphere
  2. Atmosphere
  3. Hydrosphere
  4. All A, B, & C

Answer: Option D

22. What is the capital of Uttar Pradesh?

  1. Varanasi
  2. Patna
  3. Lucknow
  4. Agra

Answer: Option C

23. Who is “governor of Bihar”?

  1. Ramnath
  2. Nitish Kumar
  3. Phagu Chauhan
  4. Anandi Ben

Answer: Option C

24. A place on earth can be shown with the help of _______?

  1. Longitude
  2. Latitude
  3. Both A & B
  4. None A & B

Answer: Option C

25. The capital of Bihar is _______?

  1. Patna
  2. Bhagalpur
  3. Gaya
  4. Ranchi

Answer: Option A

26. The biosphere of the earth contains_______?

  1. Hydrosphere
  2. Lithosphere
  3. Atmosphere
  4. All A, B, & C

Answer: Option D
Hint: The biosphere of the earth contains Hydrosphere, Lithosphere, & Atmosphere.

27. In which state did Dr. B.R. Ambedkar was born?

  1. Bihar
  2. Maharashtra
  3. Madhya Pradesh
  4. Jharkhand

Answer: Option C

28. Who is the writer of “Agni ki Udaan” book?

  1. M.K. Gandhi
  2. J.L. Nehru
  3. APJ Abdul Kalam
  4. Mahadevi

Answer: Option C
Hint: “Agni ki Udaan” or “The Wings of Fire” book was written by Dr. APJ Abdul Kalam.

29. Who is the President of India?

  1. Ramnath Kovind
  2. Amit Shah
  3. Vainkaih Naidu
  4. L.K.Advani

Answer: Option A

30. Which article is related to the imposition of President’s Rule in States?

  1. 350
  2. 348
  3. 356
  4. 352

Answer: Option C

31. The instrument which measures earthquake?

  1. Barometer
  2. Seismograph
  3. Manometer
  4. Ammeter

Answer: Option B
Hint: Barometer reads air-pressure; Manometer is used to measure the pressure of fluids (liquids or gases); Ammeter is used to measure Electric Current.

32. “Pandit Deen Dayal Upadhyay” belonged to which political party?

  1. Jansangh
  2. Congress
  3. B.S.P
  4. S.P

Answer: Option A

33. Which gas is main responsible of “ozone layer” depletion?

  1. SO2
  2. CO2
  3. CFCs
  4. NH3

Answer: Option C
Hint: Sulphur Dioxide (SO2), Carbon Dioxide (CO2), and Ammonia (NH3) are also responsible for ozone depletion, but Cholorofluorocarbons (CFCs) are mainly responsible.

34. “Jakarta” is the capital of _______?

  1. Malaysia
  2. Thailand
  3. Indonesia
  4. Mauritius

Answer: Option C

35. Which one is the biggest ocean in the world?

  1. Pacific
  2. Indian
  3. Arctic
  4. Atlantic

Answer: Option A

36. Who is the Defence Minister of India?

  1. Amit Shah
  2. Rajnath Singh
  3. Ravi Shankar
  4. V.K. Singh

Answer: Option B

37. In which year did R.T.E Act, 2009 implemented?

  1. 2009
  2. 2010
  3. 2011
  4. 2012

Answer: Option B

38. Which Ocean lies to the west of India?

  1. Indian Ocean
  2. Arabian Sea
  3. Bay of Bengal
  4. None

Answer: Option B

39. Who wrote “Humayunama’?

  1. Humayun
  2. Abul Fazal
  3. Noorjahan
  4. Gulbadan Begum

Answer: Option D
Hint: The Mughal Princess and Daughter of the Mughal Emperor Humayun, Gulbadan Begum wrote Humayunama.

40. In which year Bengal got divided?

  1. 1904
  2. 1906
  3. 1907
  4. 1905

Answer: Option D

Section II: Logical & Analytical Reasoning (Bihar CET-B.Ed Exam)

Study the following information carefully and answer Q. 41 to Q. 44.

Six people are sitting facing the center of a circle playing a game. Vijay was on the left of Sudhir. Amar was between Saurabh and Rakesh. Neeraj was second to Amar’s left side.

41. Who was second to Vijay’s right?

42. Who was between Neeraj and Vijay?

43. Who was second to Amar’s right?

44. Who was between Vijay and Amar?

Answer 41: Neeraj
42:
Sudhir
43:
Vijay
44:
Rakesh or Saurabh

Hint: Below is the depicted diagram of the question which follows the systematic way of arrangement of the boys on the round table facing the centre. Below are the two possible figures drawn and the best way to draw for question asking on circular table either facing the centre or facing away from the centre.

45. Choose the missing term out of the given alternatives.

KLZ,___?___, QPX, TRW, WTV

  1. MMY
  2. NNY
  3. NMY
  4. MNY

Answer: Option B

46. Choose the missing term out of the given alternatives.

PDJ, UEE, YGA,____?____, DNV

  1. XJB
  2. BXJ
  3. BJX
  4. CXJ

Answer: Option C

47. Choose the missing term out of the given alternatives.

ZA, VE, RI, ___?___

  1. NM
  2. LO
  3. MN
  4. OL

Answer: Option A
Hint: Z-4 = V: A+4 = E: V-4 = R: E+4 = I: R-4 = N: I+4 = M

48. Read both the statements and then answer:

(A): The prices of fruits have dropped substantially during the last few days.

(B): The prices of foodgrains have increases substantially during the last few days.

(a): If Statement A is the cause and Statement B is its effect.

(b): If Statement B is the cause and Statement A is its effect.

(c): If both the statements are the effects of independent causes.

(d): If both the statements are effects of some common cause.

Answer: Option C
Hint: The price of fruits and foodgrains are not inter-related or comparable.

49. Statement: A warning in a train compartment – “To stop the train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500/-

Assumptions: I. Some people misuse the alarm chain.
                    II. On certain occasions, people want to stop a running train.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Neither I nor II is implicit
  4. Both I and II are implicit

Answer: Option D

50. Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.

Assumptions: I. At the age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.

                    II. The school do not admit children after six years of age.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Neither I nor II is implicit
  4. Both I and II are implicit

Answer: Option A

51. The train for Patna leaves every two and a half hours from New Delhi Railway Station. An announcement was made at the station that the train for Patna had left 40 minutes ago and the next will leave at 18.00 hrs. At what time was the announcement made?

  1. 15.30 hrs
  2. 15.15 hrs
  3. 16.10 hrs
  4. 17.5 hrs

Answer: Option C
Hint: The next train will leave at 18.00 means at 6:00 PM. So the announcement was 2 hours and 30 minutes before 18.00 hours. Therefore the announcement was made at 16.10 hours.

52. In a class of 60 where boys are twice that of girls. Reena ranked seventeenth from the top. If there are 9 boys ahead of Reena, how many girls are after her in rank?

  1. 12
  2. 13
  3. 21
  4. 31

Answer: Option A
Hint: Let number of girls in the class be ‘x’
Let number of boys be ‘2x’
Total number of students = 60
Therefore x+2x =60
x=20; No. of girls = 20; No of boys = 40
Reena ranked 17th and there were 9 boys ahead. So total number of girls ranked above Reena (16-9 = 7 (girls ahead of Reena)) and Reena is the 8th girl in the list and there are 12 girls (20 – 8 = 12) below Reena.

Directions:

Study the following and answer the questions below (q. 53 to Q. 56):

  1. Five persons – A, B, C, D, and E participated in a quiz contest.
  2. One is the master of sports, one is the master of current events and one is master of art and culture.
  3. A and D are unmarried ladies and do not hold command on any subject.
  4. E is the husband in a married couple.
  5. B is the brother of C and is neither master of current events nor art and culture.
  6. None of the ladies has command over current events and sports.

53. Who is the master of sports?

Answer: B

54. Who is the master of Current Events?

Answer: E

55. Who is the master of Art and Culture?

Answer: C

56. Who is the wife of E?

Answer: C

Hint: Give Male a “+ve” sign and Female a “-ve“ sign and the question will be solved.

57. Assertion (A): Beri-Beri is a viral infection.
          Reason (R): Vitamin deficiency causes diseases.

Answer: Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

58. Assertion (A): River Narmada flows westwards.
          Reason (R): Narmada falls in to the Bay of Bengal.

Answer: Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
Hint: Relate Assertion and Reason with the word because joining the two sentences. Therefore, River Narmada flows westwards because Narmada falls in to the Bay of Bengal which does not make sense. But here the Reason is wrong because Bay of Bengal is in East side.

59. Statement: The increasing population of our nation will lead to depletion of many natural resources.

Conclusion:

  1. Population of our nation can be controlled.
  2. The nation will not be able to provide a decent living to its citizens.

Answer: Only Statement II follows.
Hint: Statement is focusing on the depletion of natural resources like coal, water etc.

60. Statement: Sick people need medicine.

Conclusion:

  1. Healthy people do not need medicine.
  2. People keep medicine in their home.

Answer: Only Statement I follow.
Hint: Statement demands the need of medicine.

So candidates, we have given you the answers of 60 MCQ’s answers of Bihar CET-B.Ed Examination 2020. If you need more answers with the solution you can comments on the below section.

Paper Analysis of Bihar CET-B.Ed Exam 22 Sep 2020

There were a total of 4 sections and each section comprises of various set of questions. The candidates may find the General English Comprehension section and the General Awareness section much easy to solve, while the Teaching Aptitude Section and the Logical Reasoning Section might be difficult for the students.

But overall, all the four sections were easy to solve and could have been completed in 1 hour and 30 minutes. But the time taken to solve the questions may vary from candidate to candidate. If you like our content, then you can follow us on Facebook, Twitter, Instagram, and LinkedIn for more updates.

You May be also Interested In:

MSME Tool Room 2020
UP Police Recruitment 2020
DXC Technology Recruitment 2020
Tips for Face to Face Interview

Leave a Comment